Płatki jaglane na śniadanie i nie tylko

Popularność diety fit przywróciła należne miejsce płatkom jaglanym. Po okresie zapomnienia, a przynajmniej minimalnego wykorzystania w domowej kuchni, płatki jaglane stały się jednym z najzdrowszych i najbardziej korzystnych dla organizmu składników pokarmowych. Teoria zdrowego i zrównoważonego odżywiania przypomniała o ich istnieniu.

Płatki jaglane, co to jest?

Płatki jaglane produkuje się ze zbóż, z rozgniecionych ziaren prosa. Nie posiadają wyraźnego, charakterystycznego smaku, dlatego to od serwującego zależy, jaki nada im aromat. Płatki jaglane posiadają ciekawą strukturę, są lekko chrupiące, dlatego komponując posiłki, właśnie tę cechę najlepiej jest wykorzystać. Świetnie łączą się z różnorodnymi produktami tworząc bogate w witaminy i mikroelementy zbilansowane dania.

Właściwości odżywcze płatków jaglanych

Płatki jaglane posiadają wiele właściwości odżywczych, są bogate zarówno w witaminy jak i niezbędne człowiekowi mikroelementy, zawierają:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • kwas krzemowy – czytaj więcej
  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • lecytynę

Dzięki bogactwu minerałów płatki jaglane wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, podnoszą koncentrację, wzmacniają odporność organizmu, likwidują objawy chronicznego zmęczenia i bezsenność. Regulują procesy trawienne, posiadają właściwości przeciwgrzybicze i moczopędne, pozytywnie wpływają na pracę nerek.

Dodatkowym atutem płatków jaglanych jest ich korzystny wpływ na urodę. Spożywane oraz stosowane zewnętrznie poprawiają koloryt cery i wygląd skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Jak jeść płatki jaglane?

Płatki jaglane można stosować w kuchni na wiele sposobów. Rano będą doskonałą alternatywą dla zwykły płatków śniadaniowych bogatych w cukier. Najlepiej zagotować je z wodą, a potem dodać mleko krowie czy roślinne. W trakcie gotowania dosypać pestek dyni, słonecznika, sezamu, dodać imbir, cynamon, etc. Na koniec dodać garść żurawiny i owoce, a posłodzić miodem. To wspaniały, bogaty posiłek, który zapewni uczucie sytości na kilka godzin.

Płatki jaglane na gęsto, ugotowane na wodzie mogą być podawane nawet z mięsem, sosem czy warzywami, wspaniale smakują z grzybami. Można je jeść z jogurtem, czy upiec z jabłkami. Doskonale też zagęszczą zupę, czy posłużą jako panierka. Dobrze skomponowane danie z płatkami jaglanymi to pełnowartościowy, urozmaicony posiłek przełamujący schematy i przyzwyczajenia.

Płatki jaglane można również zastosować w domowej pielęgnacji cery, dodając je do maseczki z miodu czy używając  do peelingu twarzy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*