
Czystek jest ziołem, które w ostatnich czasach zyskuje na popularności głównie dzięki swoim właściwościom zdrowotnym.
Charakterystyka
Czystek jako roślina należy do roślin czystkowatych, w których skład wchodzi kilkanaście innym gatunków dziko rosnących w południowej Europie. Większość z nich występuje na Półwyspie Pirenejskim. Ich naturalnym środowiskiem są zazwyczaj skaliste zbocza, koniecznie suche. Jednocześnie są ważnym dodatkiem sosnowych (lub dębowych) lasów czy też kolczastych zarośli. W Polsce czystek nie występuje na dziko tylko jest uprawiany.
Czystek zawiera w sobie silne antyoksydanty zwane polifenolami, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.
Charakterystyka gatunków
Każdy rodzaj czystka charakteryzuje się odrębnym wyglądem i innym miejscem występowania. Wśród nich wymienić można między innymi czystek:
- Szary – rośnie w zachodnim rejonie Morza Śródziemnego, a jego kwiaty mają różową barwę;
- Purpurowy – występuje na Półwyspie Apenińskim i Wyspach Kanaryjskich, kwiaty purpurowe;
- Ladanowy – jego naturalnym miejscem występowania jest południowo-zachodnia Europa. Jego kwiaty są duże, osiągające średnicę 10 cm, i białe przy czym u nasady widnieją ciemnoczerwone plamki.
- Kreteński – rejon Morza Czarnego i Morza Śródziemnego, kwiaty, podobnie jak w czystku szarym, są różowe;
- Szałwiolistny – najczęściej można go spotkać w rejonie śródziemnomorskim w jego zachodniej części. Kwiaty są białe i nieduże – koło 4 cm średnicy.
Przygotowanie
Czystek można przyrządzać w dwóch rodzajach, jako napar lub odwar.
W przypadku naparu, jedną płaską łyżkę wrzuca się do filiżanki i zalewa wrzącą wodą. Wszystko parzy się pod przykryciem przez 10 minut. Następnie należy wszystko przecedzić i wypić. Nie należy wyrzucać ziół ponieważ nadają się one do kolejnego zaparzenia!
Jeśli chodzi o odwar, mniej więcej 3 łyżki stołowe czystka wrzuca się do garnka i dodaje około 310 ml wody. Następnie całość gotuje się przez 5 minut, by później odstawić go na kolejne 20. Po tym czasie można odwar odcedzić. Otrzymany płyn można stosować wewnętrznie 3-4 razy dzielnie (w równych porcjach) lub zewnętrznie jako na przykład okłady.
Właściwości zdrowotne
To, że czystek działa dobroczynnie na organizm zostało już dawno zauważone i potwierdzone. W końcu gdyby tak nie było, nikt by go nie pił. Jednakże warto wspomnieć jakie dokładnie pozytywy się z niego otrzymuje. Codzienne picie czystka po pierwsze wzmacnia układ immunologiczny i dodaje energii. Bardzo duża ilość polifenoli w nim zawartych skutecznie broni organizm przed zmianami nowotworowymi oraz wspomaga walkę z grzybami i drobnoustrojami. Do tego powstrzymuje pojawianie się stanów zapalnych w ciele, a jeśli jakieś jednak powstaną, hamuje ich rozwój. Na końcu należy wspomnieć o jego zapobieganiu miażdżycy i ochronie naczyń krwionośnych.
Dodaj komentarz