Szafran – historia i jego cenne właściwości

Szafran to przyprawa, która wykorzystywana jest w kuchni oraz lecznictwie. Według licznych wskazówek jej początki sięgają epoki brązu. Używana była głównie przez starożytnych greków w formie mieszanki kwiatów i wody potasowej, którą stosowano w celu rozjaśnia włosów – z czarnego na blond. Znalazła również zastosowanie w malarstwie greckim, za jej pomocą powstawały słynne freski np. fresk w pałacu Knossos na Krecie. Szafran doceniany był również przez starożytnych Egipcjan, którzy używali go w formie afrodyzjaku – dodatek do kąpiel, odświeżacz do powietrza w domu i świątyni.

Szafran uprawiano na dużą skalę w Persji w X wieku przed naszą erą, głównie w regionach Derbena i Isfahan. Ze względu na używanie go przez władców i klasy panujące od zawsze symbolizował luksus i bogactwo. W Presji stosowano go do przyprawiania potraw, perfumowania sal bankietowych oraz do farbowania szat. Ponadto służył, jako niezawodny lek na trudno gojące się rany – Aleksander Wielki dodawał go do kąpieli w celu wyleczenia swoich uszkodzeń ciała.

Z biegiem lat szafran zaczął podbijać coraz to odleglejsze tereny, do roku 100 p.n.e. był eksportowany z Persji do Chin i Włoch. Uprawa szafranu została wprowadzona w Europie – najpierw w Hiszpanii, a później we Francji i południowych Włoszech. W XIV wieku szafran stał się najbardziej pożądaną przyprawą, głównie z powodu czarnej śmierci. Zaczęto go importować z wysp Morza Śródziemnego np. Rodos. W tymże okresie doszło do  ogromnej kradzieży załadunku szafranu (współczesna wartość 420 tys. euro). Po tym incydencie rozpoczęła się walka z piractwem szafranowym, a w efekcie notoryczne walki doprowadziły do 14 tygodniowej ,,Wojny Szafranowej”. Skutkiem wojny było ustanowienie Bazylei, jako głównego centrum produkcji szafranu.

Czym tak naprawdę jest szafran?

Szafran to inaczej roślina ozdobna http://www.ekoherba.pl/sklep/przyprawy/szafran-100-oryginalny-afganistan-1g/, przyprawa, produkt spożywczy i surowiec medyczny. Doceniana jest, jako kwiat – krokus, czyli roślina z rodziny kosaćcowatych posiadającą przepiękne fioletowe kwiaty, które zakwitają wczesną wiosną. Pozyskiwany jest z wysuszonych słupków krokusa, czyli znamion znajdujących się w środku kwiatu (cieniutkie nitki szafranu o jasnoczerwonej barwie).

Szafran ma cenne właściwości zdrowotne i jest źródłem witamin i minerałów. Ponadto uznaje się go za wyjątkowo smaczną i intensywną przyprawę, która skutecznie podkreśla smak potraw i napojów.

Cenne właściwości szafranu

Aktualnie szafran można kupić w formie gotowej przyprawy o pomarańczowym kolorze. Na tle innych przypraw wyróżnia się silnym aromatem – nuty miody, korzenne i zapach skoszonej trawy. W składzie zawiera barwnik – karocetynę, która skutecznie barwi potrawy na żółty kolor (podobnie, jak kurkuma). Jeśli chodzi o smak szafranu to uznawany jest on za gorzki i cierpki. Ponadto posiada wiele zdrowotnych właściwości, witamin i minerałów – witamina C, A, kwas foliowy, miedź, potas, selen, cynk i wiele innych. Za pomocą szafranu można skutecznie łagodzić poniższe dolegliwości:

  •       problemy z układem trawiennym
  •       depresje, nerwice
  •       choroby serca i układu krążenia
  •       niedoskonałości skórne – wysypki, alergie, nadmierne wysuszenie skóry
  •       zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  •       dostarcza wiele antyoksydantów

Szafran wzmacnia odporność i zapobiega licznym infekcjom, jest cenionym przeciwutleniaczem zawierającym liczne karotenoidy. Wykazuje działanie przeciwdrgawkowe, wspomaga pracę układu krwionośnego oraz pokarmowego. Przywraca sprawność działania układu pokarmowego i skutecznie zwiększa apetyt, niweluje bóle brzucha, zapobiega wzdęciom, biegunkom i zaparciom. Wykazuje właściwości antyseptyczne – przyspiesza gojenie ran i polecany jest na kolki dziecięce. Według licznych badań szafran podnosi poziom serotoniny, dlatego też uznawany jest za hormon szczęścia. Osoby cierpiące na stany lękowe, depresje oraz skarżące się na złe samopoczucie zwłaszcza w okresie wiosennym, zimowym i jesiennym powinny do swoich jadłospisów dodać szafran.

Jak używać szafran?

Szafran najczęściej używany jest w formie przyprawy. Jego smak  przypomina miodowo-korzenne nuty i świetnie komponuje się z daniami rybnymi, owocami morza, mięsem oraz warzywami. Najbardziej doceniany jest w kuchni orientalnej. Oprócz aromatyzowania potraw szafran można wykorzystać również do ich barwienia. Doskonale barwi sosy, kasze i ryż. Chętnie dodawany jest do deserów, ciast oraz bułeczek. Wykorzystywany jest również do przyrządzania kolorowych drinków i napojów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*