Zakażenie salmonellą – objawy, przyczyny

Infekcja Salmonella (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy. Bakterie Salmonella zazwyczaj żyją w jelitach zwierzęcych i ludzkich i są wydalane z kałem. Ludzie najczęściej zarażają się poprzez skażoną wodę lub pokarm. Zazwyczaj osoby z zakażeniem salmonellą nie mają żadnych objawów. Inni cierpią na biegunkę, gorączkę i skurcze brzucha w ciągu ośmiu do 72 godzin. Większość zdrowych osób wraca do zdrowia po kilku dniach bez specjalnego leczenia.

W niektórych przypadkach biegunka związana z zakażeniem salmonellą może powodować odwodnienie, co wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Powikłania zagrażające życiu mogą również rozwinąć się, jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza jelita. Ryzyko nabycia zakażenia salmonellą jest wyższe, jeśli podróżuje się do krajów o złych warunkach sanitarnych.

Zakażenie salmonellą – objawy

Zakażenie salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu, jaj lub produktów jajecznych. Okres inkubacji waha się od kilku godzin do dwóch dni. Większość zakażeń salmonellą można zaklasyfikować, jako grypę żołądkową (zapalenie żołądka i jelit).

Możliwe objawy to:

  • Nudności
  • Wymioty
  • Skurcze brzucha
  • Biegunka
  • Gorączka
  • Dreszcze
  • Ból głowy
  • Krew w stolcu.

Objawy zakażenia salmonellą trwają zwykle od dwóch do siedmiu dni. Biegunka może trwać do 10 dni, chociaż może trwać kilka miesięcy, zanim sprawność jelit powróci do normy. Kilka odmian bakterii salmonelli powoduje dur brzuszny, czasami śmiertelną chorobę, która jest bardziej powszechna w krajach rozwijających się.

Zakażenie salmonellą – przyczyny

Bakterie Salmonella żyją w jelitach ludzi, zwierząt i ptaków. Większość ludzi jest zarażonych salmonellą przez jedzenie pokarmów zanieczyszczonych kałem. Powszechnie zakażone pokarmy obejmują:

  • Surowe mięso, drób i owoce morza. Podczas mielenia kał może dostać się do surowego mięsa i drobiu. Owoce morza mogą być skażone, jeżeli zostaną zebrane z zanieczyszczonej wody.
  • Surowe jajka. Podczas gdy skorupa jajka może wydawać się doskonałą barierą dla zakażenia, niektóre zakażone kurczęta wytwarzają jaja zawierające salmonellę, zanim skorupka zostanie utworzona. Surowe jajka są używane w domowych wersjach sosu majonezowego.
  • Owoce i warzywa. Niektóre świeże produkty, w szczególności odmiany importowane, mogą być nawadniane w polu lub przemywane podczas przetwarzania wodą skażoną salmonellą. Zanieczyszczenie może również wystąpić w kuchni, gdy soki z surowego mięsa i drobiu wchodzą w kontakt z niegotowanymi produktami spożywczymi, takimi jak sałatki.

Agencja ds. Żywności i Leków wskazuje również, że niektóre ogniska salmonelli zostały wykryte, jako zanieczyszczenia w przyprawach. Wiele pokarmów zostaje zanieczyszczonych, gdy są przygotowywane przez osoby, które nie myją dokładnie rąk po skorzystaniu z toalety lub zmianie pieluchy. Zakażenie może również wystąpić, jeśli dotyka się skażonego obiektu, w tym zwierząt domowych, zwłaszcza ptaków i gadów, a następnie wkłada palce do ust.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*